dolu demir

Demir çelik sektörü uzun zamandan beri dünyadaki yerini ve önemini koruyor. İnsanlık ne kadar ile giderse gitsin, demir ve çeliğin yoldaşlığı olmadan gerekli adımları atamıyor. Bu da demir çelik sektörünün iş dünyasında her zaman hatırı sayılır bir yerinin olmasını sağlıyor. Bu yeri sağlamlaştırmak için geliştirilen dikdörtgen dolu demir(dikdörtgen raylar ) benzeri inovasyonlar, bu sektörün prestijini yükseltiyor.

İnovasyon, literatürde sürekli olarak karşılaştığımız bir terim halini aldı. Dünya da bu terimin etrafında şekilleniyor. İnsanlar sürekli olarak yeniliği, bu yeniliğin getireceği kolaylıkların peşinde koşuyor. Milyon dolarlık şirketler ar-ge departmanlarına inanılmaz bütçeler ayırıyor. Bu da doğal olarak inovasyonu ve insanlığın bir adım ileri gitmesini sağlıyor.

Sektörel bazda bakıldığında bile, teknolojinin getirdiği faydalar artık sayılamayacak kadar fazla. Her sektörün kendince faydasına olan yeniliklere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. İnsanlığın sürekliliği için gerekli olan sektörlerin başında gelen demir çelik sektörü de, bu inovasyonlardan nasibini alıyor. Kimi zaman üretim yöntemlerinde yapılan yenilikler, bazen ürün çeşitliliğinde de kendini gösterebiliyor.

Kare dolu demir olarak kendini gösteren bu yenilik, ebatlardaki ufak bir oynama ile dikdörtgen dolu demiri doğuruyor. Mantık olarak aynı olan bu iki ürünün inşaat sektöründen demir yolu sektörüne kadar pek çok sektöre sağladığı fayda ise su götürmez bir gerçek. Üretim proseslerinde sağladıkları esneklik sayesinde kazanılan zaman, her üreticiye kar olarak geri dönüyor. Bir nevi vakit nakittir sözünü reele yansıtıyor.

Dikdörtgen Dolu Demir Çeşitleri

Tabii ki kullanım alanı son derece geniş olan bu ürünlerin üretiminde belirli safhaların izlenmesi gerekiyor. Soğuk çekme adı verilen bu adımlar, ürünün kolaylıkla işlenebilmesini sağlıyor. Soğuk çekme bildiğiniz gibi, sıcak çekme işleminden sonra demirin tekrar işlenmesi anlamını taşıyor. Adımları ise şöyle sıralanabilir:

  1.  Yüzey temizleme: Sıcak çekme işlemi tamamlandıktan sonra demirin yüzeyi kumlama yöntemi ile temizlenir. Soğuk çekme için elzemdir.
  2.  Çekme: Yüzey temizlendikten sonra ürün, malzeme yataklarına yatırılarak istenen kalibrede çekilir.
  3.  Düzleştirme:Mukavemetin sağlanması amacıyla ürün, rulo ve presler arasından geçirilir.
  4.  Kesme:Düzleştirme işleminden sonra ürünün istenen uzunlukta kesilmesidir.
  5.  Şekil Verme:Ürünün müşteri istediği doğrultusunda kare, dikdörtgen, yuvarlak veya altıgen biçimlerinde milimetrik olarak köşelendirilmesi işlemidir.
  6.  Normalize:Şekil verildikten sonra malzemenin dayanıklı bir hale getirilmek için ısıtılmasıdır.

Tüm bu aşamalardan geçerek şekillenen ürün, üreticilerin kullanımına hazır konuma geliyor. Böylece müşterinin istediği ebat ve şekildeki ürünler hazırlanmış oluyor. 

Dikdörtgen dolu demirlerin boyutları aşağıdaki şekildedir:

EBAT AĞIRLIK
20×20 mm2 1.570kg/m
25×10 mm2 1.960 kg/m
 30×10 mm2  2.360 kg/m
40×10 mm2 3.140 kg/m
50×10 mm2  3.920 kg/m
60×10 mm2 4.710 kg/m
 70×10 mm2 5.495 kg/m
80×10 mm2 6.280 kg/m
100×10 mm2 7.850 kg/m
110×10 mm2 9.420 kg/m
120×10 mm2 11.304 kg/m
50×14 mm2 6.280 kg/m
50×20 mm2 7.850 kg/m

 Dikdörtgen dolu demirin kullanım alanı son derece geniş. Demiryolu sektöründe ray demiri için, inşaat sektöründe kolon demiri olarak ve birçok sektörde yardımcı eleman olarak kullanılabiliyor. İstendiği zaman yeniden şekil verilebiliyor ve uygun hale getirilebiliyor. Bunların hepsinin sebebi elbette üretildiği malzeme.

EN 10278 standartlarında üretilen dikdörtgen dolu demirler, soğuk çekime uygun oluyor. Bu da istenen şekli kolayca almalarını sağlıyor. Fakat bu esneklikleri onları dayanıksız ve çabuk bozulan ürünler haline getirmiyor. Bilakis bu ürünler aşınmaya son derece dayanıklı, uzun ömürlü ve yüksek mukavemetli oluyor.

Firmamız stoklarında bulunan malzeme kaliteleri st 52 ve st 44’dür.